Objective Type Questions – General Knowledge of J&K

Advertisement

Q1. When was Jammu and Kashmir established?
Ans-26 October 1947

Q2. What is the capital of Jammu and Kashmir?
Ans-Jammu (October–March)
       Srinagar (March–October)

Advertisement

Q3.Largest city of Jammu and Kashmir?
Ans- Srinagar

Q4. How many Districts in J&K?
Ans- 22 Districts.

Q5. Official Language of J&K?
Ans- Urdu.

Q6.What is the total area of J&K?
Ans- 222,236 km2 (85,806 sq mi).

Q.7 Area rank  of Jammu and Kashmir?
Ans- 14th.

Q8. How many Population of J&K?
Ans- 12.55 million(2011).

Q9. Which country is to the west of Jammu and Kashmir?
Ans- Pakistan.

Q10. Who bought Kashmir from the British?
Ans-Gulab Singh.

Q11. Who signed Jammu and Kashmir’s Instrument of Accession?
Ans- Hari Singh.

Q12.What is the term of Jammu and Kashmir’s Legislative Assembly?
Ans- Six years.

Q13.Which is the summer capital of Jammu and Kashmir?
Ans- Srinagar.

Q14. Which is the winter capital of Jammu and Kashmir?
Ans- Jammu.

Q15. Who was Jammu and Kashmir’s chief minister in 1983?
Ans- Farooq Abdullah.

Q16.  When was Kargil War?
Ans- 1999.

Q17.Which article in Indian constitution is a temporary provision for Jammu and Kashmir?
Ans- 370.

Q18. Which state in INDIA has a separate constitution?
Ans- Jammu and Kashmir.

Q19.When did constitution of Jammu and Kashmir come into force?
Ans-  Jan 26, 1957

Q20. Who framed the Jammu and Kashmir constitution?
Ans-  A constituent assembly of Jammu and Kashmir.

Q21. Can a national emergency proclaimed due to armed rebellion extended to jammu and kashmir?
Ans- No……….only national emergency due to external aggression.

Q22.Should the state govt of Jammu and Kashmir consulted before appointment of Governor?
Ans- Yes.

Q23. State Animal of Jammu and Kashmir?
Ans- Kashmir stag 

Q24. Total Number of Rajya sabha seats in Jammu and Kashmir?
Ans –

Q25. Total Number of Lok sabha seats in Jammu and Kashmir?
Ans- 6

 

Q26. Who is the first Chief Minister of Jammu and Kashmir?
Ans – Ghulam Mohammed Sadiq 

Q27. Which of the following lakes of India is located in Jammu and Kashmir?
(A) Phuljhar Lake (B) Koleru Lake (C) Anchar Lake (D) Hamirsar Lake
Ans : (C)

Q28. Who bought Kashmir from the British?
Ans – Gulab Singh

Q28. What is the term of Jammu and Kashmir’s Legislative Assembly?
Ans- Six years

Q29. The Shalimar Bagh was built by ?

Ans – Jahangir. 

Q30. Which is the Longest River in Jammu  and Kashmir ?

Ans – Chenab River.

Q31. Which Town is also Known as Apple Town ?

Ans – Shopian.

Q32. On which Hill  The Vaishno Devi Mandir is Located ?

Ans – Trikuta Hill

Q33. Which is the state Flower of Jammu and Kashmir ?

Ans- Lotus.

Advertisement
error: DMCA Copyright Protected !!